8. jun. 2015

Fucking Jøde! - af Martin Krasnik


Ærlig talt. Jeg elskede at læse de første  200 sider i bogen som primært handler om Krasniks opvækst i det jødiske samfund. Også en historisk og kulturel fortælling om de danske jøder - herunder jødisk identitetsfølelse. For mig er det et vindue til en ellers ukendt verden - og jeg har nydt at kigge ind ad det.

Er i øvrigt ret begejstret for de jiddische gloser der kommer ind her og der ;)
Jeg oplever at det er Krasniks egen jødiske identitet, der er den rødhårede tråd hele vejen igennem bogen - som bevæger sig i et krydsfelt mellem biografi og politisk debatbog.Han beretter om sit forhold til Israel, sine bedsteforældre som mødtes i en kz-lejr og mange andre personlige vinkler på det at være jøde i Danmark og den internationale jødiske/israelsk-politiske debat.


Den sidste del, som netop omhandler Israel - historie og politik bliver for mig lidt meget langtrukkent. Interessant men alt for meget.
Fra bag på bogen:


Martin Krasnik er elsket og hadet, frygtet og beundret. Som tidens mest markante journalist og studievært deler han vandene. "Fucking jøde!" er efterhånden en lige så typisk kommentar i hans mailboks som "fedt Martin!"


I denne bog fortæller han om sit arbejde som været på Deadline og om at være en offentligt kendt person. Han har altid sagt, at der ikke findes antisemitisme i Danmark, men debatten om Mellemøsten og Martin Krasniks baggrund viser det modsatte.


Han fortæller om sin indre og ydre kalot. Om opvæksten som rødhåret brilleabe i den jødiske "ghetto" i København. Om sit forhold til Israel. Om bedsteforældrene, der mødtes og blev gift i koncentrationslejren.


Martin Krasnik er kendt for at påpege modsætninger hos andre. Men hvad med hans egne? En benhård ateist, der forsvarer retten til omskæring? En genert ballademager, der elsker opmærksomhed?


Hvordan hænger det sammen?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar