25. mar. 2017

Kammerat Napoleon!

Og så skulle jeg blive nogen-og-fyrre førend jeg fik hilst pænt på George Orwells Kammerat Napoleon. Jeg har kendt til bogen længe, men af en eller anden grund er jeg aldrig rendt ind i en lærer, der har syntes at den var pligt-pensum. Mærkeligt ... satiriske fabler med politisk hovedtema er ellers selvskrevet som pligt-pensum. 

Den handler jo om Jones' dyr, som gør oprør imod Jones og hans tyranni. Dyrene jager Jones på porten og opretter i stedet deres eget socialistiske styre på gården. De deles om tingene. I hvert fald til en start ...Der er mange skønne formuleringer og betragtninger i bogen. Som for eksempel da der udbryder valgkamp.

Dyrene delte sig i to partier under slagordene "Stem på Snowbal og tre dages-ugen" og "Stem på Napoleon og det fulde trug". Benjamin var det eneste dyr, der ikke meldte sig ind i noget af partierne. Han ville ikke tro hverken at der ville blive mere foder eller at vindmøllen ville begrænse arbejdstiden. Vindmølle eller ikke vindmølle, sagde han, livet ville blive ved med at være, som det altid har været - nemlig surt.

Senere ... er der ikke så fantastisk meget sjovt i bogen. Ikke for en følsom sjæl som mig. Jeg blev faktisk lidt ked. Der er så mange paralleller - ikke kun til svundne tider, desværre. De sidste 3-4 kapitler skimmede jeg blot. 

Men nu har jeg altså fået læst bogen - endelig. Den er bestemt ikke uvedkommende eller uinteressant. Og jeg synes den er værd at overveje i pensum - for jeg ville have haft fornøjelse af at diskutere bogen i samfundsfag, historie eller drama.

Nu sidder jeg bare selv. Og det blev bogen ikke bedre af.

I andre har vel haft den i pensum? Og diskuteret den i skolen?


----------

16 kommentarer:

 1. Det har jeg på gymnasiet, men kan overhovedet ikke huske noget af det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Skidt med om du kan huske den, Lene. Pointen er at du har læst den på gymnasiet! Hahahahahaha.

   Slet
 2. Jeg har vist haft den som pensum på uni. Men den er hård. Fordi den er så rammende på samfundet. Kh Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh Birgitte, jeg er glad for at jeg ikke er den eneste der har det sådan med den. Jeg troede egentlig at den ville være sådan hyggelig med undertoner ... men nej, av.

   Slet
 3. Jeg blev også tvangsindlagt til den i gymnasiet. I engelsk ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Så I fik politisk propaganda på engelsk i gym, Ellen. Vi læste 'One flew over the cuckoo's nest'. Ved egentlig ikke hvad jeg synes bedst om.

   Slet
 4. Har hørt den er god før, men tror gerne det en man helst vil kunne snakke om.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sådan har jeg det i hvert fald - men helst i et klasseværelse tilbage i gymnasietiden.

   Slet
 5. Har aldrig hørt om den....

  SvarSlet
  Svar
  1. Virkelig? Heller ikke som "Animal Farm" i den originale udgave fra 1945?

   Slet
  2. Nope, aner ikke hvilken bog det er. Min folkeskole må have været meget anderledes. Har ikke gået på gymnasiet men på handelskole.

   Slet
  3. Jeg kan se her i kommentarfeltet, at du ikke er den eneste, der ikke har hørt om den. Så det er jo bare mig der havde et forkert billede i hovedet. Business as usual ;-)

   Slet
 6. Aldrig hørt om den - Men jeg bliver nysgerrig nu :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det overrasker mig, at der er flere af jer (i min generation) der ikke har hørt om den. Og her gik jeg og troede at jeg var den eneste der ikke har fået den terpet i skoletiden.
   Hvis du er nysgerrig ... så kan jeg afsløre at den ikke er lang, hurtigt læst og tankevækkende ift. at den er skrevet om introduktion af socialisme på en dyregård i 1945.

   Slet
 7. Min nysgerrighed stiger ... Må ha' fat i den bog :)
  Tak for tip!

  SvarSlet
  Svar
  1. ;-) Giv et praj når du har læst den. Vil meget gerne vide hvad du synes.

   Slet