4. aug. 2012

brusebadsboller

Her kommer lige et søvnigt tip til dejlig søndag-morgen-beskæftigelse (hvorfor er det at børn absolut skal vågne senest kl. 7 - også i weekenden?). Nå, dejen hæver og jeg vil gå i brusebad...


Brusebadsboller
Bollerne er lette og luftige, smager rigtig dejligt og er hurtige at lave, hvad der jo kan komme de fleste af os til gode, både om morgenen og andre tider på døgnet. Man kan skrue lidt op for smørrationen, hvis man ønsker bollerne ekstra gode.

Det forunderlige ved dejen er, at den kan bruges som udgangspunkt for en lang række brødtyper; boller, tebirkes og kanelsnegle. Det er jo altid dejligt med en kurv fuld af forskelligt morgenbrød, men beregn da lidt ekstra tid til projektet, og lav evt. dobbelt portion af dejen og frys brød ned til senere brug.

6 spsk. vand
50 g gær
3 dl mælk
50 g smeltet smør
ca. 7-8 dl mel
1 tsk salt
3 spsk sukker
1 tsk kardemomme (kan udelades)

Opløs gæren i den lunkne vand. Tilføj de øvrige ingredienser og ælt dejen sammen. Form 12 boller og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Stil bollerne til hævning under et fugtigt viskestykke, tænd ovnen på 225 grader og snup et dejligt brusebad. Bollerne er klar til at blive sat i ovnen på midterste rille, når du kommer tilbage i køkkenet efter ca. 25 minutter. Pensl dem evt. med et pisket æg først. Så bliver de ekstra flotte. Bag dem i ca. 12 minutter.

Tip
Rør altid gæren ud i kold eller lunken væske. Tilsæt herefter lidt af melet, før saltet og sukkeret kommes i. Tilsættes saltet og sukkeret før melet, kan især saltet nemlig få gærcellerne til at sprænge, og det går ud over hævningen af bagværket.Edit: her er resultatet :o)


Kanelsnegle
Er du i humør til kanelsnegle, kan du lave en blanding af smør, sukker og stødt kanel til at smøre på en aflang firkant, hvorefter du ruller dejen sammen til en roulade og skærer den ud i ca. 2 cm. tykke skiver og lægger dem på bagepladen. Pensl med pisket æg.Du kan også rulle dejen ud til en rund bund, smøre kanelblandingen på, dele dejen i 8 ’lagkagestykker’ og lave små horn, som pensles med æg.

TebirkesHvis du vælger at lave tebirkes, skal du rulle dejen ud til en aflang firkant og folde den ene langside ind over midten og derefter den anden langside ind over den første. Du kan evt. skære en tynd skive marcipan og en skive smør og lægge den mellem lagene, så de bliver mere wienerbrødsagtige (en osteskærer er fabelagtig til dette formål). Pensl med pisket æg og drys med birkes efter behag.

2 kommentarer:

  1. uhh...de var ellers gode de brusebads boller.. tak fordi du deler den med os andre ;)

    SvarSlet